22 Mart 2014 Cumartesi

Gelincik Otu Mücveri


Pazarda bir teyze satıyordu. Ayvalık'ta sıcak otu yapılan gelincik otuyla bu aynı mı bilemiyorum ama ben sıcak ot yapmadım çünkü satan teyze köftesini yapıcan değil mi dedi. Ben de tarif istedim.


Teyze köfte gibi yoğurucan dedi , gelinciği ince kıyıp. soğan koyarsan sarmısak koyamazsın nane koyarsan maydanoz koyamazsın dedi. Çok ta uzatmadı:) Ben kuru soğan ve taze kişnişte karar kıldım.

Yaklaşık yarım kilo olan gelinciğin köklerini attım, yıkadım ( pırıl pırıldı, kaç su yıkadım toprak çıkmadı gibi birşey) , suyunu süzdürdüm.




Robotta önce soğanı çektim, gelincikleri ve bir avuç taze kişnişi ekledim. İyice çekince 2 yumurta, tuz, 1 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı karbonat, 3 çorba kaşığı buğday unu, 2 çorba kaşığı galete unu, 1 çorba kaşığı mısır unu ekledim.

Sağdaki görüntü oluştu. Hala patpatlanacak kıvama gelmeyince ve mücver kıvamını görünce köfteden vazgeçtim:)




Dondurma kaşığını suya batıra batıra harçtan malzemeyi alıp zeytinyağında kızarttım.

Güzel ve hafif bir mücver oldu. Mısır unu hoş bir aroma vermiş. Kişnişi bastırmış sağolsun:)

Dışı kıtırımsı içi yumuşak, hoşuma giden de böylesi.

16 parça çıktı bu harçtan. Toplam 1 çay bardağı zeytinyağı kullandım. Çok ta yağ çekmedi yani.

Afiyet olsun:)


İç Baklalı Zeytinyağlı Enginar


Annem genelde bu şekilde yapar, benim de en sevdiğim halidir. Afiyetle yedik:)





Bu yemeğin en el oyalayan tarafı iç baklaları ayıklamak...

Ama varlığı önemli, çok yakıştırıyorum enginara.









Bir soğanı ince doğrayıp zeytinyağında bayılttım 3 dakika.

İç baklaları ekledim. Pazardan taze taze aldığım limonlu suda beklemekte olan enginarları yıkayıp yerleştirdim üstlerine. İki çay kaşığı tuz, üç tatlı kaşığı toz şekeri ekledim. Azıcık sıcak su koyup en kısık ateşte yaklaşık yarım saatte pişirdim.

Servis tabağına alınca ince kıyım dereotu serptim.


  
Afiyet olsun:)


Humus


Mutfak üstadı sevgili Keriman Diril'e teşekkür ederim. Bayağı hoşumuza gitti:)

Tarife bu linkten ulaşabilirsiniz. http://portakalvecicek.blogspot.com.tr/2013/04/humus-yoresel.html








Bu kabuk ayıklama aşaması alışkanlık gerektiriyor sanırım, benim epey elimi oyaladı...













El blenderi ile " el kremi "kıvamını yakalamaya çalışırken:)


Servis yaparken önce biraz zeytinyağı tatlı sonra da kırmızı toz biber ve sumakla süsleme yaptım.













Mor Lahanalı Havuçlu Salata


Sevgili Melek Türkel ablam yapmış bunu geçen gün, resmi çok beğenmiştim. Hemen yaptım ve bayıldık:)

Yarım mor lahana, 3 havuç , 3 diş sarmısak, bir su bardağı kadar normal ve süzme yoğurt, 3 çorba karşığı mayonez, 2 çorba kaşığı sirke biraz tuz kullandım.

Havucu robotta çekip az zeytinyağında biraz soteledim. Mor lahanayı robotta çekip elime eldiven takıp tuz ve sirke ekleyip ovdum biraz.

Yoğurtları ve mayonezi karıştırıp tuz ve ezilmiş sarmısağı ekledim. Ilıyan havuçlara ve lahanaya pay ettim.


Lahanayı genişçe servis tarağının zeminine yaydım.

Üstüne havucluyu ortaladım.

Üstüne birkaç kişniş yaprağı koydum süs amaçlı.

Afiyet olsun:)