17 Ocak 2015 Cumartesi

Açma, zeytin ezmeli ve sade


Bu nefis tarifi Semra Mollaoğlu'ndan aldım. Kendisine teşekkür ediyorum. O'nun linki burada: http://mutfakvetatlar.blogspot.com.tr/2014/08/acma-sade-veya-zeytin-ezmeli.html


·         MALZEMELER
·         2 su bardağı ılık süt
·         1 su bardağı ılık su
·         1 su bardağı zeytinyağı 
·         1 çay bardağı toz şeker
·         1 tatlı kaşığı tuz
·         1 paket yaş maya
·         alabildiğince un ( 9 su bardağı civarında)
·         ÜZERİ İÇİN:
·         2 adet yumurta sarısı
·         1 yemek kaşığı  zeytinyağı 
·         çörek otu
·         ARASI İÇİN:
·         125 gr tereyağı 
·         arzuya göre bir küçük kutu zeytin ezmesi
·         YAPILIŞI:
·         Yoğurma kabına, Ilık süt, ılık su ve yaş mayayı alıp, maya eriyinceye kadar karıştırın.
·       Zeytinyağını,  tuz ve şekeri ekleyip karıştırın.Tuz ve azar azar unu ekleyip kulak memesi kıvamından daha yumuşak bir hamur yoğurun.
·         Hamurumuzun üzerini örterek mayalanmasını bekleyelim.
·         Mayalanan hamurdan  limon büyüklüğünde bezeler koparın ,ister elinizle ister merdane yardımıyla hafif unlu zeminde tatlı tabağı büyüklüğünde bezeleri açın.(.28 adet kadar beze elde edebilirsiniz).
·          İçine yeteri kadar yağ sürün. Arzu ederseniz sade yerine zeytin ezmeli yapabilirsiniz. yağın üzerine  yeteri kadar  zeytin  ezmesi sürün.

·     Hamuru rulo şeklinde sarıp, biraz çekerek inceltin.
·          Her iki ucundan tutarak ters yönlerde büküp uçlarını birleştirin ve  birleşme yerine elinizle bastırın.
·          Yağlanmış fırın tepsiye  aralıklarla dizin.
·         Üzerlerine sıvı yağ ile karıştırdığımız yumurta sarılarını bolca sürelim ve çörek otu serin.
·        




     10 dakika kadar tepside mayalandırdıktan sonra180 derecede üzerleri kızarana kadar  pişirin. Fırından çıktıktan sonra  üzerlerine hemen nemli bir bez örterek yumuşaması için 3-4 dakika  bekletin.

Afiyet olsun:)