14 Ocak 2014 Salı

İsveç Köftesi ve Beyaz Sosu




Artik ISVEC KÖFTESI yemek icin IKEA ya gitmenize gerek yok  dedi sevgili ,İsveç'te yaşayan, bir mutfak üstadı Zehra Konuşkan ve bu güzel tarifi ile bizi mutfağa soktu:) ve sonuca bayıldım! Teşekkür ederiz Zehra hanım:) 

Tarif O'nun kaleminden, birebir nakil; 


600 gr orta yagli kiyma
1 cay bardagi galete unu
1 cay bardagi sut
1 orta boy rendelenmis sogan
1 adet yumurta
2 tatli kasigi tuz
1 tatli kasigi seker
toz karabiber, beyaz biber

Sut ve galete ununu karistirma kabina koyun ve 10 dk dinlendirin. Sonra butun malzemeleri katip köfte harcini yapin ve bir muddet dinlendirin.Ben mutfak robotunda yaptim daha iyi oluyor. 


Bu resim tüm malzeme robota konduğu sırada : 


Köfte harcindan 20 gr kadar yuvarlak köfteler yapin ( köteleri yuvarlarken ellerinizi islatin ) Köfteleri biraz tereyagi ve zeytinyaginda sallaya sallaya kizartin.


SOSU
2,5 su bardagi sut
1 yemek kasigi tereyagi
3 yemek kasigi un
1.5-2 yemek kasigi soya sosu
1/2 cay bardagi krema ( arzu ederseniz , krema kullanmszsaniz o miktarda sutu cogaltin )
tuz 
toz beyaz biber (Deha'nın notu: benim beyaz biberim bitmiş...sadece karabiber koydum mecburen...ama bu hali de güzel valla..) 


Sutu ( 1/2 su bardagi ayirin ) tereyagi ile beraber tencereye koyun ve ateşe oturtun.
Kaynamaya basladiginda 1/2 su bardagi sutle unu bir kasede iyice karistirin cirparak tencereye katin.
Atesi hafifletin, soya sosunu tuzunu ve biberini ayarlayin unun kokusu gidene kadar pisirin.


En son kremayı ekleyin sosunuz hazır...( Deha'nın notu: evde krema yokmuş, ben sütle yaptım, Zehra hanım şart değil demiş zaten, gayet güzel bu hali de bence) 


Afiyet olsun:)