2 Şubat 2014 Pazar

Zeytinyağlı Yaz Barbunyası


Yazın ayıklayıp hafif haşlayıp derin dondurucuya koyduğum barbunya, yine yazın hazırladığım rende domates konservesi ile buluştu:) Havuç bile koymadım bu sefer, sadece sarmısak ve soğan...Yaz geldi eve bugün:)

Bir soğanı bayılttım, yarım kilo kadardı barbunya. Onu da kavurdum biraz. On diş sarmısak koydum, bol sarmısak yakışır bence...üstünü bürüyecek kadar da sıcak su. Yarım saate en kısık ateşte pişti, helmeli helmeli, ağızda eriyor. Altını kapatınca, bir tatlı kaşığı tuz, 2 tatlı kaşığı şeker koydum.

Afiyet olsun:)

Çikolata Soslu Islak Kek


Tarifin ilhamını bu adresten aldım; http://www.birtutamkekik.com/2011/09/turk-kahveli-islak-kek.html Ayşegül Atılgan'a çok teşekkürler.

Ben sosunda farklılık yaptım; kakaom azmış, ancak keke yetti, sosunu benmari usulü erittiğim çikolatadan yaptım. Bir de kahve vardı tarifte , ben koymadım hiç.

Bir de itiraf edeyim; çok çok şekerli şeyleri sevmiyorum, 1,5 su bardağı yerine 1 bardak şeker koydum:)

Ama sonuçtan çok memnunum:)

KEKİ İÇİN:
4 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı zeytinyağı
1 su bardağı süt
3 yemek kaşığı kakao
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
2 su bardağı Söke beyaz un ( kıvam epey akışkan olmalı, unu abartmayalım)
             SOS MALZEMELERİ
1 su bardağı süt
1 çorba kaşığı toz şeker
50 gr eritmelik çikolata
25 gr. tereyağı
               
Derin bir çırpma kabına 4 yumurtamızı kırıp şekerini ilave ediyoruz. Yumurta ve şekeri iyice çırpıyoruz. Daha sonra diğer sıvı malzelerimizi ilave edip tekrar çırpıyoruz.
En son olarak unumuzu vanilyamızı kakaomuzu ve kabartma tozumuzu karışımın içine eleyerek ekliyor ve iyice karışmasını sağlıyoruz.
Silikon ya da kelepçeli kek kalıbına karışımımızı döküp,180 derecede pişiriyoruz. Benimki 20 dakikada oldu.

Sosumuz için önce çikolatayı eritiyoruz, benmari usulü. Tencereye tüm malzemeleri koyup karıştırdıktan sonra bir taşım kaynatıyoruz.
Kekimiz fırından çıkıp ılındıktan sonra dilimleyip üzerine ılınmış durumda olan sosumuzu eşit bir şekilde yayıyoruz.
1 saat sabredin, sosu çeksin, öyle tadın...
Üzerine hindistan cevizi döktüm ben, çok yakıştı...Afiyet olsun:)


Lorlu tuzlu kuru pasta


Daha önceden tarifi verdiğim kuru pastadan biraz faklı; süt yerine duble miktar yoğurt, tereyağ yerine de tamamen zeytinyağı, 2 şer çay bardağı. Bir de 50 gr. kadar mis lor peyniri koydum. Ötekine oranla çok daha yumuşak oldu bu, poğaçamsı.

Diğer tarifin adresi; http://terbiyelisulukofte.blogspot.com.tr/2013/12/tuzlu-kuru-pasta-kurabiye.html

Bu resim un konmadan önceki malzemeler; sürrealist bir tablo gibi olmuş yahu:)

Ununu ekleyince diğer tarifteki gibi hamuru yoğurup merdaneyle açtım, kalıpla şekilleri çıkarıp yağlanmış tepsiye dizdim. Bu sefer yarısı susamlı yarısı çörekotlu:)

Fırına atmadan hemen önce yumurta sarısı sürdüm. 15 dakikada 180 derecede pişti..

Afiyet olsun:)