1 Nisan 2014 Salı

Karadutlu Kek


Sevgili mutfak üstadı Özge Beyendik Oktay'ın tarifiyle bu keki yaptım:) Özge hocanın

KARADUTUM, ÇATAL KARAM, ÇİNGENEM... 

dediği bu keki benim gibi bir amatör ortaya çıkarabiliyorsa bilin ki tarif mükemmel. Kek deyip te geçilecek bir şey de değil doğrusu...bu cheesecake ten de güzel... bence resmen pasta:)

Özge hocaya çok teşekkürler:)

Ankara'da iseniz Pastart'ta  http://www.past-art.com/  kendisinden eğitim alın derim. 


Benim yaptığımın resimleri bunlar,  tarifi de birebir hocanın kendi kaleminden aktarıyorum.
Nefis bir görüntü, tadına doyulmaz bir lezzet; Karadutlu Kek...Keki limonlu ve yumuşacık, iç kremasi cheesecake kıvamında, şiddetle denemenizi tavsiye ederim  Kek kalıp ölçümüz 22 veya 24 cm kelepçeli kek kalıbı...Bu arada, mümkünse kekinizi 1 gün öncesinden pişirin, soğuduktan sonra strece sarıp buzdolabında 1 gece bekletin ki ertesi gün hem rahatlıkla katlara ayırabilirsiniz hem de kekiniz nemli hale gelir.

230 gr oda sıcaklığında tereyağ
200 gr toz şeker
4 büyük boy yumurta (tercihen XL )
250 ml süt
375 gr un
1 paket kabartma tozu
1/2 tatlı kaşığı tuz
2 adet büyük boy limon kabuğu rendesi

250 gr karadut veya berrygiller yani yaban mersini veya böğürtlen veya frambuaz veya vişne veya çilek meyveleri bulamak için 1 yemek kaşığı un
** Kek kalıbının içi katı yağ ile iyice yağlanır ve tabanına yağlı kağıt serilir, kalıbın kenarları unlanır veya toz şeker serpilir. Tabanına yağlı kağıt seriyoruz çünkü kekin tabanını tavan olarak kullanacağız.
1- Bir kaba un, kabartma tozu ve tuz elenir.
2- Süt ölçü kabında hazırlanır.
3- Oda sıcaklığındaki tereyağ mikserle krem kıvamına gelinceye kadar çırpılır.
4- Toz şeker yağa azar azar eklenir ve çırpmaya devam edilir.
5- Yumurtalar teker teker eklenir ve iyice cırpılır.
6- Limon kabuğu rendesi eklenir ve tekrar karıştırılır.

7- Şimdi unlu karışım ve süt eklemek için; mikserinizin devri en düşükte çalışır şekildeyken, biraz un biraz süt ekleyerek ve en son unla bitecek şekilde her iki karışım yumurtalı karışıma yedirilir. Yalnız burda dikkat edilecek nokta, her un eklemenizde, unun karışıma karışmasını beklemeden, ard arda malzemeleri eklemeniz ve mikseri de çok fazla kullanmamanız önerilir. Aksi takdirde kekinizin çökmesine sebep olursunuz. Unla başlayıp unla bitireceksiniz, bu çok önemli...unla bitirmemizin sebebi, karışımınızın yoğun halde kalmasıdır.
8- Karadutunuz büyükse ortadan ikiye bölmek iyidir, böldükten sonra dutlarınızın içine 1 yemek kaşığı unu ekleyin, sallayın ve una bulansın, karışımın içine ekleyin ve nazikçe karıştırın. Şimdi karışımı kalıba dökebilirsiniz. Üzerini düzeltin, 180 derecede, önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 45-50 dakika, çubuk batırdığınızda temiz çıkana kadar pişirin. Soğusun.
KREMASI
200 gr krem peynir ( beyaz renkli olanlardan, dikkat labne olmasın)
300 gr süzme yoğurt
100 gr pudra şekeri
1 adet limon kabuğu rendesi
Arzu ederseniz içine dut da karıstırabilirsiniz, böylece rengi hafif pembeye çalar ve içinde dutlar parçalanmış halde güzel bir görüntü yaratır ama beyaz renkli istiyorsanız dut eklemeyin.
** Bütün malzemeler, dut hariç, mikserle homojen bir kıvam alana dek çırpılır, dut en son eklenir ve bir spatula yardımıyla karıştırılır.
** Kekinizi arzuya göre 2 ye veya 3e kesin, her katına, kremasından sürün, en son üstüne de artan kremadan yayın ve süsleyin.
AFİYET OLSUN