14 Mart 2014 Cuma

Tarhana yapımı


Kışlık tarhanamız hazır:) Muhteşem oldu doğrusu.

Tarhana malzemesi;Süzme yoğurt, rendelenmiş soğan,kırmızı yağ biberi,domates,yumurta, un ve ekmek mayası.

 2 kg soğan, 4 kg domates ve 2 kg kırımızı biber robotta çekilir.Hepsi beraber en az yarım saat kaynatılır. Soğuyunca 3 yemek kasığı  çekilmiş kaya tuzu, 1 kg süzme yoğurt ve iki yumurta ve 1 ekmek hamuru karıştırılır.

Aldığı kadar un ile yoğurulur. Biz yaklaşık 6 kg un kullandık. Bu kıvamı yakalayana kadar un eklenir.


Tarhanaya özel çarşaflarımız var.Bir çarşafın içine hamuru koyup ,kenarlarını güzelce sıkıştırdık. Bir kabın içinde dört gün bekler.Arada açıp yoğurulur. Çünkü mayalandıkça kabarır hamur.Sonra evde gölge bir yere ,bir çarşafın üzerine el kadar parçalar yayılır.Havanın sıcaklığına göre arada çevirerek kuruması beklenir.


Kuruyunca robotta çekip, kevgirden eleyerek tekrar yayılır,kupkuru oluncaya kadar kurumaya bırakılır.Yapanlara kolay gelsin.

Afiyet olsun:)