14 Haziran 2014 Cumartesi

Zeytinyağlı Dolma; Biber, Soğan ve Patlıcan


Yazın en sevdiğim zeytinyağlıların başında bu geliyor. Yapması da kolay sayılır:) 1 saatlik iş...





Dolma başına 1 çorba kaşığı pirinci yıkıyoruz. Ben Karatay beslenme sistemini öğrenmeye başlayalı beri beyaz pirinci iyice azalttım. Bu dolmada da 1/4 oranında pirinç var, kalanı bulgur.








Üç orta boy soğanı küçük küçük doğruyoruz, 1 çay bardağı Ayvalık soğuk sızma zeytinyağı  (nasıl da altın gibi bir renk, değil mi?) , bir çorba kaşığı dolmalık fıstık ve bir o kadar da kuş üzümü kavrulacak. Soğanlar sararınca yıkadığımız bulgur ve pirinci ekliyoruz. 2 dakika kavurunca 1 çorba kaşığı nane, 1 tatlı kaşığı çekilmiş kaya tuzu, beş adet kesme şeker ( isterseniz siz azaltın, ben zeytinyağılıyı biraz tatlıca severim...) , 1 tatlı kaşığı dolma baharını katıyoruz ve üzerini bürüyecek kadar sıcak su ekliyoruz. Suyunu çekince altını kapıyoruz.




Biberlerin kapaklarını kabak oyucu ile fazla hırpalamadan çıkartıyorum. Yıkıyorum ve sularının süzülmesi için kevgire koyuyorum. Dolma tenceremin büyüklüğüne göre biberim az ise soğan oyuyorum tenceredeki boşluğu doldurmak için. Bu sefer annem seviyor diye bir tane de patlıcan koydum. Benim favorim soğandır:)








Bu sırada harcımız da ılınıyor ve dolmaları tatlı kaşığı ile dolduruyoruz. Çok tıkış tıkış yapmayalım çünkü harcımıza sadece ön pişirme yaptık, biraz daha şişecek. Yarım santim kadar boşluk kalsın üstünde. Ben en üste bir parça domates koyarım, görsel olarak ta hoş oluyor bence.








Dolmaları tencereye diziyoruz. Dolmaların yarısına gelecek şekilde sıcak su ekliyorum. İki kaşık zeytinyağı gezdiriyorum , tencerenin kapağını kapıyorum. Ve en kısık ateşte pişiriyorum. Yaklaşık 20 dakikada tamam; suyunu çekince altını kapayın.

Afiyet olsun:)



 





Simit, Eski kaşar ve Pembe domates


Bursalılar Kazan simidi diye bir simidi seviyor, sütsüzmüş bu. Bana kalsa her daim İzmit simidi yerim ama burada yok maalesef...

Domates Kütahya'danmış,  pespembe, çekirdekli, mis gibi kokuyor. Biraz zeytinyağı gezdirdim, biraz da kaya tuzu çektim üstüne.

Biraz da eski kaşar kesince yanına 5 çayına ideal bir çözüm.

Afiyet olsun:)