6 Şubat 2014 Perşembe

Peynirli Tarhana Çorbası

Anne yaz sonu Ayvalık'ta tarhanayı yapar. Kumaştan güzel torbalar diker, doldurur ve bize getirir:)

Bir kase kuru tarhanayı soğuk suda 10 dakika bekletelim. Tencereye koyalım. Üstüne yarım litre soğuk su ekleyelim, sürekli yavaş yavaş karıştıralım. Yavaş ateşte 10 dakikada kaynamaya başlar. Kaynayınca altını kısalım, 2 dakika sonra kapatalım. 2 çay kaşığı tuz koyalım.

Bir tepsiye 2-3 dilim bayat ekmeği lokma lokma doğrayalım. Üstüne tarhanayı dökelim. Beyaz peyniri ufalayıp koyalım. Tereyağında toz kırmızı biber yakıp tarhananın üstüne coss diye dökelim. Ve yiyelim...

Ben bugün yağını üstüne kızdırmadım, yağ istemedi canım niyeyse...Ama siz yukarıdaki gibi yapın, çok güzel oluyor.

Afiyet olsun:)

Mısır unlu Pırasa pidesi

Pırasam vardı, ne etli ne zeytinyağlı çekmedi canım. Ben de bunu yaptım:)

İçinde neler var; İnce kıyılmış, kavrulmuş 3 sap pırasa, bir çorba kasesi kadar ince kıyım , taze soğanın yeşil yerleri, 3 yumurta, 1 çay bardağı zeytinyağı, bir çay kaşığı karbonat, 3 çay kaşığı tuz, yarımşar çay kaşığı karabiber ve pul biber, bir çay kaşığı zerdeçal, bir su bardağı mısır unu, yarım su bardağı tam buğday unu, yarım şu bardağı haşlanmış ince bulgur. Yoğurt yok!  akşam balık yiyeceğiz diye koymak istemedim...yok yok şaka, unuttum koymayı:) siz bir su bardağı yoğurt koyun. Koymasanız kötü mü hayır değil, biz bu halini de beğendik:)

Normalde 2 bardak mısır unu konur. Ben mısır ununun hazmının zor olduğunu düşünüyorum onun için azalttım ve normal un ile artırdım. Bir de sert yapıyor pideyi mısır unu. Ben daha pofuduk olsun istedim.
Pırasayı ince ince doğrayıp bir baş soğanla yarım çay bardağı zeytinyağında bayılttım. Pişmeye yakın ince kıyım taze soğanı ekledim. Sonra diğer tüm malzemeyi ve yarım çay bardağı çiğ zeytinyağını kattım, karıştırdım. Neden son dakikada bulguru ekledim derseniz, hazırda haşlanmış vardı, koyuverdim:) siz koymayın evde yoksa, çok şart değil. Harcım az gibi geldi biraz, ondan ekledim, hem de hazırda vardı.

Zeytinyağlı borcama döktüm. Fırın öncesi görüntüsü bu.

20 dakikada 180 derecede pişti.

 Afiyet olsun:)